Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van TravelmarkAlle blogs

Autostoeltjes kiezen: tips & tricks

Kies het veiligste én comfortabelste autostoeltje voor je kind!

Krijg jij last van je rug of enkels als je lang in de auto zit? Dan helpt het vaak om een kussentje in je rug te doen, of om de stoel net iets rechter te zetten. Ook kleine kinderen worden huilerig en moe als ze urenlang in een te groot of juist te klein stoeltje zitten.

In deze blog leer je waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een autostoeltje. Want hoe comfortabeler het kindje zit, hoe rustiger jouw reis zal verlopen.

Grootte

Autostoeltjes bestaan in drie maten: baby’s tot negen maanden, peuters van negen maanden tot vier jaar en voor kinderen vanaf vier jaar. Dit zijn grove indicaties: de lengte en gewicht van je kind zijn het belangrijkst.

Je moet een autostoeltje gebruiken tot je kind 1,35 meter lang is. Daarna is een autogordel voldoende.

Auto

Autostoeltjes passen niet automatisch in elke auto. Kijk om te beginnen of de gordel van je auto lang genoeg is om over het stoeltje én je kind heen te gaan.

Daarnaast is de grootte van je auto belangrijk. Wil je het stoeltje op de achterbank zetten? Of juist liever op de voorbank? Past hij überhaupt door de deur?

Installeren

Autostoeltjes hebben altijd een gebruiksaanwijzing. Lees deze goed door, want onderzoek toont aan dat meer dan 70 procent van de ouders de stoeltjes verkeerd installeert.

Bekijk ook in welke rijrichting je het stoeltje dient te plaatsen:

  • De allerkleinste categorie wordt omgedraaid bevestigd.
  • Grotere categorieën worden meestal met de rijrichting mee geplaatst.
  • Het is eigenlijk altijd veiliger om achterstevoren in de auto te zitten, maar dit is door gebrek aan beenruimte vaak niet mogelijk. Zeker tot achttien maanden is het raadzaam om het kindje achterstevoren neer te zetten.
  • Uit bescherming voor het kind, mogen autostoeltjes achter een airbag niet achterstevoren worden geplaatst.

Twijfel je nog steeds over het kiezen van een autostoeltje? Kijk naar de resultaten van de ANWB-autostoeltjestest!

Weet jij alles over kindvriendelijke campings?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Kids-Campings.com