Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van TravelmarkAlle blogs

Boetes voorkomen in Frankrijk

Flitsend door Frankrijk!

Boetes voorkomen, dat willen we allemaal wel. Vroeger was dat in Frankrijk een stuk eenvoudiger. Hier stonden slechts enkele verdwaalde (en aangekondigde) flitsers, en veel boetes werden gewoon niet doorgestuurd naar Nederland.

Tijden veranderen.

Mijn eerste Franse bekeuring was in 2012. Ik knalde met een lekker tempo over een Route National in de Tarn-et-Garonne, stond er ineens een Gendarme op de weg. Toen kwam Louis de Funès een beetje terug: gendarmes zijn geen politieambtenaren, maar militairen. Je krijgt dus geen hand, maar een saluut.

Staande gehouden Gendarmerie

Oeps

Mijn zonde: ik reed 134 km/h waar 110 was toegestaan. Ik heb het even opgezocht, in Nederland kost dat (anno 2016 en na een wettelijke correctie van 3%) €141. In Frankrijk? Na correctie €45. Daar kan je nog eens te hard voor rijden. Het idiote is dat het in Frankrijk niet uitmaakt of je 1 km/h of 19 km/h te hard rijdt: de boete is hetzelfde. Daarboven kom je weer een schaal hoger, €95 (buiten de bebouwde kom). Binnen de bebouwde kom zijn de bedragen trouwens fors hoger. Terecht.

Je ziet ze tegenwoordig overal staan, met lasergun gewapende Gendarmes en Police. Ik maak met mijn werk wel eens mee dat iemand z’n telefoon wordt gejat of er een andere reden is om een proces-verbaal op te laten maken. Nou, succes: daar komen ze liever hun bed niet voor uit (zie dit blog van mijn collega Liz). Ik heb het idee dat ze liever staan te laseren…

Een groot voordeel wat wij hebben, is dat we Nederlanders zijn. Die houden ze liever niet staande, omdat de gemiddelde Franse agent waarschijnlijk liever een week corvee heeft, dan Engels te moeten praten. In alle jaren en tienduizenden kilometers (te hard) door Frankrijk, is het voor mij bij die ene keer gebleven.

Nu komen alleen, sinds 2 jaar, de flitsboetes ook gewoon naar Nederland. En dat doet pijn. Die staan namelijk ook op elke straathoek. Stomverbaasd was ik, toen ik vrienden sprak die niet doorhadden dat vrijwel alle flitsers in Frankrijk keurig aangekondigd worden met grote borden langs de weg. Voor alle duidelijkheid, zie je dit bord, ga dan van het gas. Er staat binnen 1,5 km een flitser.

aankondiging-flitspaal

De grap van de eeuw is dan ook dat Frankrijk wetgeving heeft, waarmee het hebben van een flitsmelding in je navigatie je een bekeuring op kan leveren van € 1.500!!!!!! Aanstellers! Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat er nog nooit op gecontroleerd is, en dat dat ook nooit zal gebeuren. €1.500 is echter wel een goede motivator om het zekere voor het onzekere te nemen. TomTom en consorten hebben het trouwens opgelost: in plaats van ‘pas op een flitser!’, krijg je nu de waarschuwing: ‘risicozone!’. Als je het over symboolpolitiek hebt kunnen we nog veel leren van de Fransen.

Voorkomen is beter dan genezen

Zet Waze op je telefoon! Dit is een navigatieapp van Google die community-based werkt. Je kunt dus zelf ook wijzigingen in de kaart doorgeven. Uit een bescheiden, door mijzelf uitgevoerd marktonderzoek (aan de bar op de camping) is gebleken dat de meeste Fransen dit gebruiken. Gaan met die banaan dus. Flitsers, mobiele controles, maar bijvoorbeeld ook stilstaande voertuigen op de vluchtstrook. Veilig voor jezelf, je omgeving en je vakantiegeld dus.

Lees Vakantiekilometers (1) en Vakantiekilometers (2) terug!

Denise Gendarmerie

Als je blond bent, een vrouw, en geen gêne hebt, hou je er in ieder geval nog een leuke foto aan over, zoals mijn collega Denise hier bewijst.

Weet jij alles over kindvriendelijke campings?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Kids-Campings.com