Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Duurzaam kamperen: Zo doe je het!

Tegenwoordig zie je het overal. Duurzaamheid is een trend! We proberen allemaal ons steentje bij te dragen aan het verbeteren en behouden van het milieu. Zo proberen we een betere wereld achter te laten voor onze kinderen. Maar weet je eigenlijk wel hoe je dat het beste kunt doen? En weet je dat het ook heel leuk kan zijn voor de kinderen? Hier zijn een aantal punten waar je op kunt letten als je duurzaam wil kamperen.

Recycle Duurzaam kamperen via Kids-Campings.com

Foto van Recycling via Pixabay

Duurzaam kamperen met Green Key

Het eerste waar je naar kijkt is de camping zelf. Jullie kunnen nog zo je best doen om groen te kamperen, maar de camping moet dat ook! Je kunt checken of je boekt bij een eco-camping door te zoeken naar het logo van Green Key op de site van de camping. Er is een ontzettend ruim aanbod van toffe kids campings met de Green Key. Green Key is een internationaal keurmerk voor duurzame organisaties. Een camping mag zichzelf groen noemen zodra ze aan een aantal eisen voldoen! Zo weet je zeker dat de camping zo groen mogelijk draait, net als jij. Zo draag je je steentje bij voor een betere wereld voor de volgende generatie.

Vervoer

Ten eerste zorg je ervoor dat alle apparatuur thuis uit staat, of trek je zelfs de stekkers eruit. Zet gelijk de thermostaat laag, zodat je zo min mogelijk energie verspilt aan een huis dat op dat moment niet bewoond wordt. En dan is het tijd om te vertrekken…

Denk ook na over hoe je naar je bestemming gaat. Probeer vliegtuigen zo veel mogelijk te vermijden. Als je toch echt moet kiezen voor het vliegtuig, kies dan voor een Green Seat. Zo betaal je wat extra, maar wordt de uitstoot die jij veroorzaakt door te vliegen direct gecompenseerd. Ga je met de auto? Reis dan zo licht mogelijk. Zo hebben de kinderen op de achterbank meer ruimte. Ook ben je sneller klaar met uitpakken en kunnen de kids de camping gaan verkennen! Neem wel wat spelletjes mee voor in de auto. Een leuk idee is ook om de kinderen voor vertrek een leuke playlist samen te stellen. Zo is de autoreis voor hen veel leuker, en dit neemt geen extra ruimte in. Om licht te reizen huur je bijvoorbeeld die fiets ter plekke in plaats van hem achter de auto te spannen en ben je kritisch over wat je werkelijk allemaal nodig hebt. Ben je op bestemming en wil je uitjes plannen? Plan dan iets wat gemakkelijk bereikbaar is met openbaar vervoer, met de fiets of te voet.

Verblijf

Een groot deel van de kampeerders slaapt in een tent. Perfect! Tenten hebben iets speciaals en spannends voor kinderen. Ook zijn ze super duurzaam. Wanneer je een gezin hebt om te onderhouden kan het echter ook fijn zijn om wat extra luxe te hebben. Daarom zijn er ook veel gezinnen die liever kiezen voor een camper of caravan. Probeer deze in dit geval zo groen mogelijk te laten draaien. Denk bijvoorbeeld aan zonnecollectoren op het dak. Leg uit aan de kinderen waarom je dit doet, want ook voor hen is dit een heel interessant concept.

Eten

Voor degenen die graag zelf koken op de camping heb ik nog een aantal tips. Waarschijnlijk heb je zelf een gasstelletje meegenomen om op te koken. Zorg dat je deze op een beschut plekje zet zonder wind. Zo gaat er zo min mogelijk warmte verloren en is het eten sneller klaar. Om dezelfde reden is het ook het beste om altijd een deksel op de pan te doen. 

Wanneer je in de winkel rondloopt, kijk dan naar de herkomst van producten. Het liefste kies je voor seizoensgebonden producten uit de regio. Vlees kan je af en toe beter overslaan. Door alleen al minder vlees te eten verminder je de CO2-uitstoot aanzienlijk. 

Niet te vergeten: gooi zo min mogelijk weg. Eet van duurzaam servies – geen plastic – en eet de restjes van de voorgaande dag nog op als lunch of diner. Of verwerk het weer in een nieuwe maaltijd! Zorg er ook voor dat voordat je van huis weggaat, je zo veel mogelijk uit de koelkast hebt opgemaakt. Trek vervolgens de stekker eruit voor je weggaat. Zo bespaar je gelijk veel energie. 

Barbecue Groenten Duurzaam kamperen via Kids-Campings.com

Foto van Groenten op de barbecue via Pixabay

Zorg voor je omgeving

Waar je ook bent, zorg dat je je kampeerplek weer netjes achterlaat. Scheid je afval en laat niets slingeren! Naast dat veel afval niet snel vergaat, bestaat de kans dat dieren het anders per ongeluk eten. De kinderen kun je hier ook bewust van maken. Laat ze bijvoorbeeld knutselen met lege flessen en wc-rolletjes. Hier kunnen zij de mooiste kunstwerken van maken. Kampeer je dit jaar in een bos? Wees dan voorzichtig met vuur. 

Ben jij benieuwd hoeveel CO2 door jouw vakantie wordt uitgestoten? En wil je wellicht nog tips? Bereken de uitstoot op Milieu Centraal.

Weet jij alles over kindvriendelijke campings?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Kids-Campings.com