Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Met de kids op autovakantie? Veiligheid voorop!

Op autovakantie met je kinderen… Dat is een behoorlijke onderneming! De eerste uitdaging begint al bij het inladen van alle spullen en ervoor zorgen dat iedereen comfortabel kan zitten. En als je eenmaal een tijdje onderweg bent, word je geconfronteerd met de volgende uitdaging: de kinderen beginnen zich te vervelen. Als ouders ken je vaak alle trucjes om de autorit zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Maar weet je ook hoe je zorgt dat de rit zo veilig mogelijk is? Met de juiste accessoires in de auto en een autoverzekering met pechhulp in het buitenland kom je al een heel eind.

Een geschikt autostoeltje

In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto vervoerd worden in een goedgekeurd autostoeltje. Zo’n stoeltje biedt alleen optimale bescherming als het kind goed in het zitje past. Bij de aanschaf van een autostoeltje zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Het keurmerk. Op dit moment bestaan er twee keurmerken. Het oudere keurmerk is de ECE-R44 norm. Het nieuwere wordt ook wel de i-Size goedkeurig genoemd (ECE-R129). Beiden zijn op dit moment nog toegestaan, maar als je nu een stoeltje aanschaft kun je het beste meteen voor het nieuwe keurmerk gaan.
  • Het formaat van het stoeltje. Dit moet passen bij het gewicht van je kind.
  • De methode van bevestigen. Je kunt kiezen uit de zogeheten Isofix-methode en een bevestiging met de autogordels.

Daarnaast is het heel belangrijk dat je het stoeltje goed monteert. Dit moet altijd volgens de instructies gebeuren. Denk er bovendien altijd aan dat het kind geen jas mag dragen in het autostoeltje. Dit zorgt er namelijk voor dat er teveel ruimte ontstaat tussen het kind en de gordel in het zitje, wat gevaarlijk kan zijn.

autovakantie kids

Uitschakelen van de airbag

Als we het hebben over veiligheid, denk je er waarschijnlijk niet direct aan dat het raadzaam kan zijn om de airbag in de auto uit te schakelen. De airbag is er immers voor de veiligheid. Als je met kinderen in de auto zit, kan de airbag echter juist ook gevaar opleveren. Gebruik je bijvoorbeeld een Maxi-Cosi op de voorstoel? Dan moet deze tegen de rijrichting in gemonteerd zijn en moet je de airbag van de passagiersstoel uitzetten. Hoe je dit kunt doen vind je in het instructieboekje van je auto.

Ook bij kinderen tot 12 jaar kan het raadzaam zijn de airbag uit te schakelen. Vaak hebben zij namelijk nog niet de juiste lichaamslengte voor de airbag. Is het niet mogelijk om de airbag te deactiveren? Zet de autostoel dan zo ver mogelijk naar achteren.

Goed voorbereid op pech

Je moet er natuurlijk niet aan denken als je op vakantie gaat: met pech langs de weg. Als er dan ook nog eens een paar ongeduldige kinderen op de achterbank zitten, wordt het er niet veel beter op. Het is in dit geval extra belangrijk dat je snel geholpen wordt, zodat je weer verder kunt. Controleer daarom ruim voor je vakantie of je al verzekerd bent voor pechhulp in het buitenland, of sluit hier alsnog een verzekering of abonnement voor af.

Je hebt een aantal opties:

  • Autoverzekering met pechhulp
  • Losse pechhulpverzekering
  • Pechhulp on demand (pas als jij het nodig hebt)
  • Pechhulp uitsluitend in het buitenland

We wensen je een veilige reis! Meer weten over de mogelijkheden voor pechhulp in het buitenland? Lees dan dit artikel.

Weet jij alles over kindvriendelijke campings?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Kids-Campings.com