Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Psychologie van tolpoortjes

5 tips voor de reis door Frankrijk

Kijk jij uit naar de lange autorit door Frankrijk, zoals ik? De meeste mensen zien er als een berg tegenop. Toegegeven: ik heb nog geen kinderen op de achterbank, dus dat scheelt vast een hoop stress. Voor mijn werk rij ik elke zomer duizenden kilometers door Frankrijk. In mijn volgende blogs geef ik tips voor een relaxte reis. Vandaag deel 2: hoe kom je soepel langs de gevreesde péage?

Tactiek

Soms sta je met z’n allen in een kilometerslange file naar de Péage toe. Afrekenen op de snelweg zal nooit leuk worden, maar er is iets interessants te zien…

Let maar eens op: een tolstation heeft tien tolpoortjes, maar slechts drie lange rijen. Ik ben er niet voor opgeleid, maar ik denk dat een psycholoog dit “kuddegedrag” noemt: bijna iedereen sluit aan in de rij, omdat “de anderen daar ook staan”.

Verdeling

De meest linkse tolpoortjes zijn gereserveerd voor Télépéage, een systeem waar je kunt doorrijden als je een kaartje achter je voorruit hebt. De ritprijs voldoe je per automatische incasso en de kaart kun je bestellen bij de ANWB. Uiterst rechts is vaak ook een Télépéage voor vrachtwagens. Je herkent die poortjes aan een grote oranje T (“réservé Télépéage”) boven het poortje.

Dan zijn er veel, heel veel, tolpoortjes waar je alleen met creditcard óf Télépéage kunt betalen: deze zijn meestal erg rustig. Geen creditcard? Dan is het wel lastig, want je kunt niet bij alle tolstations met Maestro terecht.

peage hoogtelimiet

Ziet er eng uit hè? Als je kleiner bent dan twee meter, met kaart betaalt én niet op de brommer bent, mag je er gewoon doorheen. 

De lange rijen staan vaak voor de tolpoortjes waar je met cash én creditcard kunt betalen. Hoe dat komt? Deze poortjes hebben drie problemen met een culturele grondslag:

  • Fransen betalen graag met cash
  • Fransen hebben nooit haast
  • Fransen maken graag hun kleinste muntgeld op

Daar sta je dan als Hollander, het geld keurig gepast in de hand, te wachten op Jean-Luc die zijn portemonnee nog moet zoeken. Gevonden. Centjes erin. Klaar. Slagboom omhoog. Licht op groen. Jean-Luc bergt rustig zijn portemonnee op. Niets voor een gehaaste Hollander!

Conclusie

Dus welk poortje moet jij kiezen, met creditcard? Ga naar de poortjes met twee Cards (of een groene pijl). Ook als er niemand staat: zonder rood kruis mag jij daar gewoon doorheen. Wees geen kuddedier! 🙂 

Een samenvatting:

Peage: waar mag ik doorheen

Weet jij alles over kindvriendelijke campings?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Kids-Campings.com