Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

In welke Europese landen mag je wildkamperen?

Naar mijn mening gaat er niets boven wildkamperen. Ik vind het namelijk heerlijk om samen met mijn familie met een camper of met een tentje in de natuur te overnachten. Het is natuurlijk wel een onderneming met kinderen, maar het zorgt wel voor een groot avontuur! Wedden dat de kids hier nog lang over doorpraten? Wildkamperen is in de meeste continenten gewoon toegestaan, maar in Europa is dit helaas niet het geval. Hier is het over het algemeen namelijk verboden. Toch zijn er nog een paar landen in Europa die het wildkamperen gelukkig wel toestaan. Een groot voordeel hiervan is natuurlijk dat je geen visum hoeft aan te vragen.

Wildkamperen met camper

Foto: Tobias Tullius via Unsplash

Wildkamperen in Scandinavië

Wildkamperen mag dus in veel landen op het Europese continent niet, maar gelukkig is het in Noorwegen wel ‘gewoon’ toegestaan. Scandinavië is dan ook de regelrechte koning van het wildkamperen in Europa, dus deze vorm van kamperen in Noorwegen is hoe dan ook een prachtige belevenis. In het Scandinavische land het zogenoemde Allemansrecht, wat ook wel het recht van overpad wordt genoemd. Door middel van deze wet mag je op een legale manier wildkamperen in Noorwegen, maar je moet je wel aan de regels houden. Zo mag je niet op privéterrein of op openbare parkeerplaatsen overnachten. Ook mag je niet onder de open lucht slapen. Daarnaast moet je minstens 150 meter afstand houden van de bebouwing en mag je maximaal twee nachten op een locatie blijven. Dit zal normaalgesproken geen probleem zijn, want het is waarschijnlijk dat je in Noorwegen gaat trekken en dus maar één nacht op een locatie blijft slapen.

Wildkamperen in Scandinavië

Foto: Mikael Kristenson via Unsplash

Wildkamperen in Zweden

Zoals eerder al genoemd is, is Scandinavië een prachtige regio voor het wildkamperen. Gelukkig is het niet alleen maar toegestaan in Noorwegen, maar ook Zweden heeft geen verbod gelegd op deze vorm van kamperen. Je mag dus gewoon wildkamperen in Zweden, al gelden hier natuurlijk ook weer een aantal regels. Het land gebruikt namelijk het Allemansrecht ook, wat Noorwegen dus ook gebruikt. Hierdoor gelden de regels die voor Noorwegen gelden ook voor Zweden. Daarbij komen zelfs nog een paar eisen. Deze gaan met name over de nationale parken van Zweden. Dit komt doordat er een paar parken zijn waar beperkingen gelden. Deze regels worden gehandhaafd zodat de wildkampeerders niet massaal populaire bestemmingen bezetten. Wil je toch wildkamperen in zo’n nationaal park dan kun je informatie vinden over gemarkeerde plekken op de site of bij een bezoekerscentrum.

Of toch met de kids naar Schotland?

Alhoewel Schotland een heel andere land is dan Noorwegen en Zweden is het alsnog een mooie ervaring om hier te wildkamperen. Gelukkig is dit ook gewoon toegestaan! In Schotland geldt namelijk sinds 2003 een wet genaamd ‘Right to Roam’. Hiermee hebben kampeerders het recht om buiten de gewone paden rond te dwalen in de natuur. Nog een voordeel van deze wet: je mag ook gewoon overnachten in de natuur! Hierbij gelden logischerwijs wel een aantal regels. Deze eisen moeten er met name voor zorgen dat het gebied achtergelaten wordt door de wildkampeerders zoals ze het aantroffen. Dit geldt dus ook als je van plan bent om te wildkamperen in de Schotse Hooglanden, wat hoe dan ook een spectaculaire ervaring zal zijn.

Weet jij alles over kindvriendelijke campings?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Blogcategorieën

Pagina delen

9

La Poche

Tineke Kuipers, 26 augustus 2015

Een verademing

Een leuke, niet té commerciële vrij kleine camping, midden in de natuur van De Drôme met een fantastische animatieteam bestaande uit Maud en Nino. Zij hebben mij als grootouder met bewondering doen kijken naar alle activiteiten, waar zij de kinderen en jongeren maar soms ook de volwassenen enthousiast mee maakten. Voor zowel het Franse als Nederlandse publiek was het een verademing te zien.

Bezocht La Poche in augustus 2015 met gezin.

Bestemming bekijken

Kids-Campings.com