Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van TravelmarkAlle blogs

In de herfst naar Siblu Domaine de Litteau in Normandië

Naar Normandië? Eind oktober? Geloof me: het laagseizoen is geweldig! 

Vorig jaar zijn we voor het eerst heel laat in het seizoen nog een weekje naar Frankrijk geweest. In plaats van 3 keer per dag de weerapp op je telefoon checken, ben je gewoon aan het genieten en is het overal lekker rustig. Deze zomer zijn we begin juni al twee weken in de Dordogne geweest, dus we waren heel blij toen we van Siblu nog een week vakantie mochten komen vieren. 

We hadden niet zo’n zin om ver te rijden. Met 4 retourtjes naar Zuid-Frankrijk in 12 maanden, gingen we eens buiten onze comfortzone. Het werd Siblu Domaine de Litteau, vlakbij Bayeux in Normandië. Iets meer dan zes uur rijden vanuit Pijnacker.

Domaine de Litteau: lekker ’thuis’

Excellence Litteau Siblu

We werden vriendelijk verwelkomd, kregen de sleutels en uitleg, en reden naar onze stacaravan. Een ‘Excellence’ met 3 slaapkamers. Daar hadden we om gevraagd, want onze twee kinderen (1 en 3 jaar) zijn geen vaste slapers. De kinderen sliepen aan de ene kant, met eigen badkamer en wc, wij aan de andere kant, met onze eigen badkamer en wc. Daartussen zat de gigantische woonkamer. De hele accommodatie was ingericht op maximaal 8 personen, dus ruimte zat. We hadden al eens eerder een vaatwasser in een stacaravan gezien, maar deze had ook een grote oven en zelfs een wasmachine! Buiten hadden we nog een ruime veranda met een grote tafel, stoelen en twee ligstoelen. 

Zwemmen!

Zwembad Domaine de Litteau

De eerste dag zijn we lekker Domaine de Litteau gaan verkennen. Er is een groot, verwarmd binnenzwembad. Er zijn kleedruimtes, douches en kluisjes. Het zwembad zelf heeft drie delen. Het eerste stuk is een heel groot peuterbad van 15cm diep. Dit is met een hek afgeschermd van het diepe, dus Amélie en Floris konden hier al lekker hun gang gaan. Dan het diepe gedeelte, en daarachter het hoogtepunt van Floris z’n vakantie: de waterglijbaan. We zijn hier samen dagelijks zo’n 25 keer naar beneden geroetsjt en hij heeft het er nog over! De laatste dag durfde hij zelfs in z’n eentje naar beneden (met papa er vlak achteraan). Verder was de kinderboerderij erg in trek, elke dag hebben we even gekletst met de geitjes en het varkentje. 

Vermaak en de bar

Binnenspeeltuin Domaine Litteau

Er was ook nog een animatieteam op de camping met een uitgebreid programma, zelfs zo laat in het seizoen nog! Er waren dan ook best veel gasten op de camping, in Frankrijk was het herfstvakantie. Wij hebben hier geen gebruik van gemaakt omdat Floris en Amélie nog wat te klein zijn. Er is ook een binnenspeeltuin, die natuurlijk erg populair was! Er is een ballenbak, glijbaan, trampoline en heel veel leuk speelgoed. Tijdens een regenbui hebben de kinderen hier dus lekker gespeeld. 

Halloween werd ook erg uitbundig gevierd, de hele camping liep er voor uit. Veel Fransen hadden alles uit de kast gehaald om hun stacaravan in een spookhuis om te toveren. Ik ben ’s avonds naar de gezellige bar gegaan, daar was een concert en lekkere biertjes.

De landingsstranden

Herfstvakantie Normandie

Wie aan Normandië denkt, denkt natuurlijk aan Saving Private Ryan, The Longest Day, Band of Brothers, kortom: D-Day. Op 6 juni 1944 begon hier de bevrijding van Europa. Overal waar je komt, zie je het terug. Er zijn musea, heel veel overblijfselen (zoals bunkers, tanks en pontonbruggen) en natuurlijk de indrukwekkende militaire begraafplaatsen. Onze kinderen zijn nog te klein om er iets van te begrijpen, maar na deze week hebben we besloten om hier later zeker nog eens naar terug te gaan omdat dit zoiets belangrijks in onze geschiedenis is, dat we ze dit graag willen meegeven. 

We zijn eerst naar het ‘Batterie’ (geschut en bunkers) in Longues-sur-Mer geweest. Dit ligt boven op een klif aan Gold Beach. Een indrukwekkende verzameling Duitse bunkers, veel met de enorme kanonnen nog aanwezig. Je ziet hoe de bunkers deels kapot zijn geschoten door de geallieerden. Je kan deze bunkers ook gewoon in en zien wat de Duitse soldaten toen moeten hebben gezien. Vanaf hier reden we een stukje verder naar Arromanches. Hier legden de geallieerden een gigantische drijvende haven aan, die zorgde voor de aanvoer van troepen, brandstof en voedsel. Vanaf de boulevard in Arromanches zie je nog veel overblijfselen van deze haven midden in de zee liggen.  

Verder zijn we nog naar Saint-Laurent-sur-Mer geweest. Dit dorpje ligt aan Omaha Beach en hier zijn indrukwekkende monumenten opgericht voor de bevrijders. Hier lag ook een Mulberryhaven, die al na een paar dagen verwoest werd door een storm. Bij eb zie je echter ook nog overblijfselen van die haven. Er is hier ook een museum gewijd aan de strijd die hier geweest is, maar helaas hadden we twee moeë kinderen en hebben dit dus even overgeslagen. 

Bayeux

kathedraal bayeux herfst

Goed, genoeg over oorlog. Om alles daarover te zien heb je een paar weken nodig. Wat wij echt een aanrader vinden, is een bezoek aan Bayeux, een sfeervolle stad in de buurt van Domaine de Litteau. Je vindt hier een mooie kathedraal, middeleeuwse gebouwen en hele leuke winkeltjes. De plaats staat ook wel bekend vanwege het ‘tapijt van Bayeux’, een borduurwerk van 70 meter lang dat zo’n 1.000 jaar oud is, en je hier kunt bekijken, echt een aanrader! Verder is Bayeux bekend als eerste bevrijde stad van Frankrijk. Charles de Gaulle zette hier voet aan wal en zo werd Bayeux tijdelijk de hoofdstad van het vrije Frankrijk. Hierdoor is er een hechte band met ons eigen Eindhoven, de eerste Nederlandse stad die bevrijd werd, wat je op veel plekken nog terugziet (zoals de Boulevard d’Eindhoven). 

De paden op, de lanen in

Siblu litteau herfst bos

Wat wij altijd heel lekker vinden, zeker in de herfst, is een wandeling in het bos. Dat was ook een reden om voor Domaine de Litteau te kiezen, want je loopt vanaf je stacaravan zo het bos (Forêt de Cerisy) in. Hier ben je niet snel uitgewandeld, want het is meer dan 2.000 hectare groot en er lopen meerdere wandelroutes door het bos. Proviand mee en gaan! In de herfst kan je trouwens gewoon uit het bos eten: onze Franse collega-vakantiegangers gingen elke dag met zakken en manden het bos in, om er met kilo’s paddestoelen weer uit te komen. Nou zie ik het verschil niet tussen groene knolamaniet en tropische beurszwam, dus we hebben het maar bij croissantjes gelaten. Een stuk veiliger. 

Entrecôtes en dozen wijn: hier moet je zijn

Op iets meer dan 10 minuten rijden, in Saint-Lô, zitten een paar supermarkten, van de Aldi tot aan de Carrefour. Wij gingen zelf graag naar de Hypermarche (E. Leclerc) in Bayeux. Die winkel heeft een ontzettend goede slager en we vinden zo’n joekel van een supermarkt gewoon leuk. 

Kortom, Normandië in de herfst

Dat is gewoon leuk. Je bereidt je eigenlijk voor op nattigheid, maar we hebben echt prima weer gehad. Zo af en toe wat gespetter, 1 middag echt regen, dat was het. Er zit goede verwarming in de stacaravan, en met het zwembad en de binnenspeeltuin is er ook tijdens serieuze regen genoeg te doen. En de kinderen maakt het geen zier uit of het regent, hoe meer modderplassen, hoe beter. Gelukkig staat er een wasmachine in de stacaravan.

Tips voor je reis naar Siblu Domaine de Litteau

Litteau kinderboerderij

We hebben heerlijk genoten als gezin op Domaine de Litteau. Minpunten? Niet echt. Een tip: neem een goed eigen groenten- en vleesmes mee en een snijplank. De snijplank was van glas, waardoor onze uien en tomaten aan de andere kant van de woonkamer belandden. Geen zin om te snijden? Dan kan je natuurlijk ook gewoon naar de prima (afhaal)snackbar op Domaine de Litteau gaan. Verder zijn plastic bordjes en bestek voor de kleintjes handig, dat is niet standaard in de stacaravan aanwezig. 

Tot de volgende keer!

Wij kenden Siblu nog niet, maar na deze vakantie zijn we helemaal om. Erg goede prijzen, nog volop dingen te doen in het laagseizoen, en superschone en verzorgde accommodaties. Wij zeggen: tot volgend jaar!

Weet jij alles over kindvriendelijke campings?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Kids-Campings.com