Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Sarlat en Dordogne: autovrije stad!

Een bezoek terug in de tijd

Mijn eerste vakantiebaan was in de Dordogne, of in de Périgord zoals ze dat daar veel liever horen. Het is een regio waarin de geschiedenis tot leven komt, dit voel en merk je overal: aan de kastelen en grotten, maar ook aan de karakteristieke dorpen en steden. Een bijzondere plaats is Sarlat, een plaats met een middeleeuws centrum zonder auto’s.

Middeleeuwen

Ik weet nog goed dat we het stadje binnenkwamen. Het was net een reis naar de middeleeuwen, want werkelijk ieder gebouw ademde geschiedenis. Van de prachtige kerk tot het oude plein tot de vele winkeltjes. Allemaal verkochten ze kunst of lokale lekkernijen, wat precies klopte met de sfeer: geen hightech en geen grote winkelketens. Het is dan ook niet wonderlijk dat regisseurs van onder andere Joan of Arc en The Visitor deze authentieke stad uitzochten als decor voor hun film.

De stad bestond waarschijnlijk al in de tijd van de Romeinen. In de 8e eeuw kwam ze tot bloei dankzij de bouw van een klooster dat in 937 onder direct toezicht kwam van het Vaticaan. Enkele honderden jaren later kwam Saint Bernard naar Sarlat, waar hij, aldus de legende, bekend werd door zijn genezende broden. Als aandenken hieraan werd de “Lanterne des Morts” (de lantaarn van de doden) gebouwd, en deze is nog steeds te bewonderen achter de apsis van de Kathedraal van Saint-Sacerdos.

tumblr_lqczy3EjJx1r21r9xo1_500

Onder de Grond

Zo zijn er nog wel honderd redenen de bedenken waarom een wandeling door dit oude stadje de moeite waard is. Zo kun je een terrasje pakken op het oude plein voor de kerk of de markt voor verse groenten en fruit bezoeken. Maar helemaal leuk is een wandeling maken onder de stad door…

Dit kun je doen vanaf het oude plein, vanwaar je trouwens ook een schitterend uitzicht hebt over de hele vallei. Stap vanuit daar samen met een gids onder de grond, en luister naar de uitleg over de geschiedenis van Sarlat en waarom mensen hier vroeger ook onder de grond woonden. Educatief, maar ook zeker heel erg spannend.

Houten speelgoed

Speciaal voor de kids is het leuk om op zoek te gaan naar het winkeltje met houten speelgoed. Deze ligt net iets achter het plein en je komt hem vanzelf tegen wanneer je door de vele steegjes aan het dwalen bent.

Dit winkeltje maakt al het speelgoed zelf en ook hier binnen is het lekker ouderwets: speelgoed van echt hout in allerlei soorten en maten en kleuren! Leuk als souvenir voor de kids, of om alleen maar even rond te kijken!

Weet jij alles over kindvriendelijke campings?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Kids-Campings.com