Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Verbrand! Wat nu?

Vijf tips voor ernstige verbrandingen

Gemeen hè, die felle zon in het zuiden. Ondanks factor vijftig raak je snel verbrand, zeker als je net uit ons koude kikkerlandje komt. Voor kinderen is de zon al helemaal gevaarlijk: 75 procent van de kinderen verbrandt, hoewel ouders aangeven dat ze ze goed insmeren. Wat moet je dan doen? Vijf tips!

1. Koelen

Een verbrande huid gaat gloeien en doet zeer. Om de pijn te verlichten kun je je lichaam koelen. Dit verdrijft de hitte die in de dieper gelegen huidlagen zit. Dat vermindert de ontsteking en dus de pijn.

Neem bijvoorbeeld een lauwe, misschien zelfs een koude, douche of gebruik natte doeken. Je kunt de huid ook koelen met ijs in een handdoek of een andere beschermlaag. Verder helpen komkommer, melk, yoghurt en aftersun. Dat laatste kun je eventueel bewaren in de koelkast!

2. Huidverzorging

Voorkom blaren met dag- en nachtcrèmes zonder geurstoffen en met helende ingrediënten. Denk daarbij aan vochtinbrengende elementen, zoals de vetplant Aloë Vera. Let op met vette crèmes, want deze vangen zonnestralen op en daardoor wordt de kans op verbranding vergroot.

Heb je toch blaren? Dan mag je best een verbandje aanleggen om ontstekingen te voorkomen.

3. Drinken

Net zoals een glas water dat in de zon staat, slurpt de zon ook het vocht uit jouw lichaam. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van zweet. Ben je verbrand, dan daalt het vochtpercentage in je lichaam, dus het is belangrijk om dehydratie te voorkomen. Drink genoeg, vooral water. Dat koelt en zuivert het lichaam ook nog eens.

4. Kleding

Een verbrande huid is heel gevoelig. Daardoor kun je zelfs last hebben van de kleren die om je lichaam heen zitten. Doe de kinderen daarom ook geen skinny jeans aan, en ook geen strak badpakje. Ook zware kleren zoals een trui kunnen een last zijn op de schouders.

5. Huisarts

Een verbranding kan zeker bij kinderen ernstig zijn. Bij de volgende omstandigheden kun je het best de camping verlaten om een dokter op te zoeken:

  • Slapheid of duizeligheid
  • Versnelde hartslag of snelle ademhaling
  • Koude en klamme huid
  • Misselijk, koorts, koude rillingen of uitslag
  • Ernstige, pijnlijke of geïnfecteerde blaren
  • Flauwvallen

Weet jij alles over kindvriendelijke campings?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

Twitter


Blogcategorieën

Kids-Campings.com